Overslaan en naar de inhoud gaan

Programma 2024

Ontdek hier alle toffe en boeiende activiteiten. Of inschrijven nodig is, staat per activiteit vermeld.

Zaterdag 15 juni 2024

Live Radio 1-uitzending 'Voorproevers' meevolgen

Live een Radio 1-uitzending ‘Voorproevers’ bijwonen met alles wat je over zee-afval wil weten? Dat kan op zaterdag 15 juni!

📍Tent parking C-Power, Buskruitstraat 1, Oostende

🕛 12u00-13u00

Reserveer hier

Comedy@Sea

Een vol uur schateren met meeuwen, beatboxen op de tonen van de zee, genieten van gepekelde puntdichten. Claude Willaert, Kjen Descheemaeker en Denis Nowé geven op zaterdagavond het beste van zichzelf. Reserveer vandaag nog gratis!

📍Tent parking C-Power, Buskruitstraat 1, Oostende

🕛 20u00-21u00

Reserveer hier

Zondag 16 juni 2024 (10u-17u)

T-2124 - Barbara T'Jonck

Wat als de zeespiegel veel sneller stijgt dan verwacht en Oostende blank komt te staan? T-2124 neemt je mee op een audiowandeling door de onbekende wateren van de verre toekomst. Deelnemen kan gratis. In samenwerking met KAAP.

📍Marien Station Oostende 

🕛 11u00 | 13u30 | 15u30

 

Virtual Reality, klimaat en plankton 

Wat verbinden VR, klimaatwijziging en plankton? Het splinternieuwe ‘Digital Experience Lab’ in de VLIZ WOII-bunker! Ideaal voor zij die op zoek zijn naar een unieke en bizarre zee-ervaring. 

📍‘Digital Experience Lab’ in de VLIZ WOII-bunker

🕛 10u00-12u00 | 13u00-17u00

 

Zee!Atelier

Duinpanne, Horizon Educatief en en het strandobservatienetwerk SeaWatch-B van VLIZ zetten de natuurrijkdom van de zee in de kijker! Op het Oosteroeverstrand  verschijnt een groot Zeeatelier waar je ontdekt wat er leeft in zee, op het strandhoofd, het natte en het harde zand. In de namiddag kan iedereen vanaf 6 jaar zelf gaan kruien in zee!* 

📍Strand Oosteroever - tussen 1e en 2e strandhoofd

🕛 10u00-17u00 ; Kruien doorlopend van 14u00-17u00

*Indien de weersomstandigheden en wind dit toelaten.

Kookshow topchef Michiel Rabaey (VOLZET)

Bereid je voor op een culinair avontuur met topchef Michiel Rabaey (STORM)! Ontdek zijn geheimen voor het benutten van elk deel van de vis en laat je verrassen door de lokale vangsten tijdens deze unieke kookshows.

📍VLIZ Marine Robotics Center (MRC) terras tweede verdieping

🕛 13u00 | 15u00

Reserveer hier (VOLZET)

Kookworkshop Zilte Zondes

Leer de kunst van het koken met zeewier tijdens deze exclusieve workshop van zwingids Hilde Goossens. Ontdek de veelzijdigheid van zeewier en laat je smaakpapillen verrassen door zijn subtiele zilte smaken en verrassende texturen. 

Kom gerust langs om te voelen, ruiken en proeven van verse zeewieren, ook als je niet meedoet aan de workshop. In samenwerking met Zwin Natuur Park.

📍VLIZ Marine Robotics Center (MRC) refter tweede verdieping

🕛 10u30 | 11u30 | 14u00 | 15u00 | 16u00

Reserveer hier  

Bookship panel

Ontdek de diepgaande wereld van maritieme ontdekkingsreizen in het Bookship panelgesprek, geïnspireerd door boeken als "Waanzin aan het einde van de aarde" en "De schipbreuk van The Wager". Verwacht inzichten over het leven op zee, en laat je meeslepen op een reis door tijd en oceaan.

📍Tent parking C-Power, Buskruitstraat 1, Oostende

🕛 11u00-12u00

Reserveer hier    

Grijze Cellen 

De zee is hot, letterlijk en figuurlijk. Tijdens deze 'Grijze Cellen', de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks van EOS Wetenschap, kun je al je prikkelende zee-vragen stellen aan specialisten zoals oceanograaf Ruth Plets, marien geoloog Hans Pirlet en marien bioloog Jan Mees. Zij praten je bij over de toestand van de zeeën en oceanen. 

📍Tent parking C-Power, Buskruitstraat 1, Oostende

🕛 13u30-14u30

Reserveer hier    

Rara, wat zit er in de buik van een stormvogel?  

Zeevogelexpert Eric Stienen van het INBO toont het je live! Met een dissectie van een aan het strand aangespoelde noordse stormvogel. Uniek! 

📍Tent parking C-Power, Buskruitstraat 1, Oostende

🕛 15u00-16u00

Reserveer hier    

Openluchtspektakel 'De Verdronken Ballades van Testerep'

Flashbacks naar het middeleeuwse schiereiland Testerep, met theatergezelschap BRODER. Ooit lag er voor de Belgische kust het eiland Testerep. Van Oostende aan de ene kant tot Westende aan de andere. Tot de mensen kwamen, het eiland bebouwden, de bomen kapten en het onvermijdelijk ten prooi gaven aan de golven.

📍Slipwaykaai

🕛 13u00-17u00

Met de fiets naar grootste Oostendse kustvogelkolonie

Stap op je fiets en doe mee aan onze fietstocht langs de Spuikom! Ontdek de prachtige omgeving terwijl je sternen en meeuwen spot. Een leuke en actieve manier om de natuur te verkennen en van de buitenlucht te genieten. Vergeet je verrekijker niet! In samenwerking met Natuurpunt.

📍Aanmelden bij foodtruck op Slipwaykaai

🕛 13u00-14u00

Reserveer hier

Speurtocht natuur & erfgoed Halve Maan

Natuur, geschiedenis en erfgoed komen samen tijdens deze fascinerende wandeling op de Oosteroever, met bezoek op de Halve Maan. Laat je zintuigen prikkelen en je geest verrijken terwijl je deelneemt aan deze unieke reis door de tijd en de natuur. In samenwerking met Natuurpunt.

📍Aanmelden bij foodtruck op Slipwaykaai

🕛 10u00 | 15u00

Reserveer hier

Met de wind in de zeilen

Windmolens op zee zijn intussen een vertrouwd beeld. Laat je meevoeren in de wereld van de ‘mega-windies’. Bouw zelf een windmolen met SeaCoop of wordt dé winnaar van een gigantisch leuk bordspel bij de stand van BOP

📍Loods 3, Marien Station Oostende

🕛 10u00-17u00

Plastic atelier

ILVO

Ontdek hoe ILVO het probleem van plastic in de oceanen aanpakt met de film "Fishing for Litter" en leer over duurzame visserij met "Visserij verduurzaamt". Zie ook hoe visbestanden worden gemonitord.

Daarnaast kun je ook deelnemen aan verschillende activiteiten zoals het meten van vissen, herkennen van vissoorten, determineren van eikapsels en het uitsnijden van otolieten.

Workshop Proper Strand Lopers

Tijdens deze workshop ontdek je hoe Proper Strand Lopers te werk gaat bij het verzamelen en onderzoeken van zeeafval. Je krijgt niet alleen waardevolle kennis, maar kunt ook zelf actief aan de slag. Daarnaast is er een creatieve stand met fascinerende trash art, waar je de schoonheid van gerecycled materiaal kunt bewonderen.

📍O.666, Hendrik Baelskaai 27, Oostende

🕛 11u00-17u00, elke sessie duurt een uur.

Inschrijven voor workshop Proper Strand Lopers via alex@properstrandlopers.be of 0478/485030

Workshop Plastic Upcycling

Ontdek hoe je van plastic afval je eigen frisbee, bloempotje of zelfs surfboardvinnen kunt maken. Het plastic afval dat dagelijks aanspoelt, wordt door Proper Strand Lopers verzameld en blaas je in het plastic atelier O.666 een tweede leven in.

📍O.666, Hendrik Baelskaai 27, Oostende

🕛14u30-16u30

Deze workshop is doorlopend en vereist geen reservatie.

 

Duikdemonstratie

Mis het niet: onze duikers live aan het werk tijdens een boeiende demonstratie van onderwateronderzoek! Na een korte uitleg, ontdek je hoe ze een een tripode met acoustic release boei van de zeebodem halen. Wetenschap en avontuur komen samen in deze spannende show!

🕛13u00-14u00

 

Wild van Water

Hoe zien vissen elkaar in de donkere diepzee? Wie of wat leefde het eerst op aarde? Hoe stijgt en daalt een duiker? Een interactieve voorstelling waar kinderen zelf bepalen welke experimenten we gaan doen.  Van een spetterende ervaring gesproken! Als je Wild van Water bent dan is deze show voor jou!

Na de tweede show zal illustrator Joris Thys een superleuke tekenworkshop houden van 14u tot 15u.

📍MRC Hall, Marien Station Oostende

🕛Show 1 van 11:00 - 12:00 | Show 2 van 13:00 - 14:00

De wonderen van de zee voor kids

Een heuse kinderontdekplek, vlakbij de eet- en ontspanhoek. Kom langs en laat je kinderen wandelen door een mini zeeboerderij en het onderwaterleven ontdekken. Met microscopen kunnen ze oesters van heel dichtbij bekijken en hun creativiteit laten stromen door hun eigen zeeboerderij te tekenen. Dit in samenwerking met de Colruyt Group.

Bovendien zorgt de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid voor een spannende voeldoos vol verrassingen over plastic. Een leerzame en leuke ervaring voor alle kinderen!

📍Loods 1, Marien Station Oostende

🕛10u00-17u00

Van sensor tot paper: Het verhaal van een ongekende algenbloei

Wil je weten hoe wetenschappers van staalnamecampagnes tot baanbrekende resultaten komen? Tijdens deze workshop krijg je de kans om zelf waterstalen te nemen en te verwerken met de geavanceerde LifeWatch beeldsensoren. Daarnaast duiken we in het fascinerende verhaal van een ongekende algenbloei die sinds 2018 onze wateren beïnvloedt.

📍Marien Station Oostende, eerste verdiep

🕛10u00 | 11u00 | 13u00

Reserveer hier

Snuisteren in boeken, magazines en brochures over zee en kust

De VLIZ-(boeken)stand dompelt je onder in een zee aan boeken en tijdschriften over onze kust, de wereldzeeën, wetenschap of water, aan te schaffen of te ontvangen als abonnee. Op de stand van Boekhandel Corman zal je het boek 'Wild van Water' kunnen aankopen, geschreven door VLIZ-collega's Ines en Binke.

Kom hier ook je brochure ophalen rond burgerwetenschap aan de kust. Scivil informeert je met plezier hoe je hierin jouw eerste stappen kan zetten

📍Loods 3, Marien Station Oostende

🕛10u00-17u00

Laat je zeeschat identificeren door experten

Zit je al een tijdje met een fascinerende strandvondst in je kast, maar heb je geen idee wat het eigenlijk is? Op 16 juni, krijg je de kans om het mysterie te ontrafelen. Breng je unieke vondsten mee en laat onze experts je begeleiden bij het onthullen van hun geheimen! In samenwerking met de Strandwerkgroep.

📍Loods 4, Marien Station Oostende

 

Drank-, eet- en zithoek 

Tijd om af te zakken naar een gezellige zithoek met food-, drank- en dessertaanbod binnen handbereik? Hier is de place to be. Centraal gelegen vlakbij infostand, vertrekpunt wandelingen en kinderhoek. 

Ontdek meer